Acció municipal contra la crisi : la mesa local anticrisi

L’actual context de crisi econòmica es presenta amb una dimensió i profunditat tals que auguren un període de recessió llarg en el nostre entorn socio-econòmic.

Els ajuntaments no en son aliens i, entre d’altres, ho estan notant amb dificultats per trobar l’equilibri financer al reduir-se els ingressos i incrementar-se la seva despesa corrent.

Els ciutadans i ciutadanes també estan notant els efectes de la crisi i encara esperin que siguin les administracions d’àmbit superior –les primeres responsables dels factors macroeconòmics– qui aportin les grans solucions, no és menys cert que també desitgen que els seus ajuntaments participin en algunes mesures que tinguin al seu abast en la recerca d’aquelles solucions o en la posada en pràctica de línies d’actuació que redueixin els efectes de la crisi.

Si bé els ajuntaments no tenen al seu abast les claus per a resoldre la crisi, si que poden fer algunes actuacions puntuals o, com a mínim, obrir una via per a conèixer la situació i interactuar amb els altres agents socials i econòmics del municipi que poden coadjuvar en la realització d’una diagnosi de la situació i el desenvolupament de possibles actuacions que hi donin resposta.

És el que s’anomena MESA LOCAL ANTICRISI.
L’experiència ja s’està realitzant en diferents municipis i l’hem d’entendre com una oportunitat per a debatre la situació municipal amb entitats, agents econòmics i associacions que poden aportar als responsables municipals informació i propostes d’actuació que potser s’escapen a la estricta visió dels regidors responsables.

A banda d’enriquir el debat i fer una fotografia de la realitat del nostre municipi a partir de la major informació que tenim a l’abast, aquesta proposta permet visualitzar la voluntat dels càrrecs electes locals per a interactuar amb la societat civil i afavorir l’aparició d’estratègies comunes i fins i tot amb possibilitat que siguin innovadores.

El que us presentem és una proposta per a la creació d’aquesta eina municipal i una possible guia d’actuacions per a realitzar des dels nostres ajuntaments.

ESTRATÈGIA MUNICIPAL DAVANT LA CRISI

La mesa local anticrisi pot tenir com a objectiu el plantejament i la discussió de:

- La elaboració d’una diagnosi de la situació en el nostre municipi a partir de les dades que disposa l’Ajuntament i les que aporten els integrants en la mesa.
- La fixació d’objectius en base a l’anterior diagnosi
- El plantejament d’accions bàsiques que podem realitzar
- L’establiment d’un programa d’indicadors de resultats i el sistema de vigilància de les accions i dels resultats que permeti corregir mesures i millorar-les

L’Ajuntament ha de procurar, per la seva part, tenir una economia suficientment sanejada que li permeti emprendre accions o fer aportacions a programes sorgits des de la mesa local, doncs alguns d’aquests poden tenir un cost econòmic (subvencions o bonificacions) i podria ser frustrant plantejar el debat entre els agents socials amb l’advertiment previ que no pot haver-hi el concurs econòmic de l’administració local.

Com a mínim s’ha de conèixer l’existència o no de dotacions pressupostàries que permetin desenvolupar accions o la possibilitat de crear un fons de contingència suficient per afrontar menys ingressos (per l’aplicació de bonificacions) o més despeses (pel desenvolupament d’accions) que es desenvolupin a partir del que emani de la mesa local anticrisi.

POSSIBLES ACTUACIONS

La resposta municipal pot anar dirigida en diferents sentits:

· Àmbit fiscal

La normativa reguladora dels diferents tributs estableix determinades exempcions, bonificacions o beneficis fiscals que poden implementar-se o modular-se. Per això cal conèixer les possibilitats establertes en aquesta normativa (Llei d’Hisendes Locals i altra legislació sectorial) i establir quines poden incidir de manera beneficiosa en la dinamització econòmica o en la minimització dels efectes de la crisi en les nostres famílies.

Incloure bonificacions per a famílies que es troben afectades per situacions greus d’atur és un exemple de política municipal de resposta a una situació de crisi.

· Àmbit recaptatori

En un context restrictiu dels ingressos de dret públic cal analitzar la possibilitat d’adoptar mesures que puguin mantenir o incrementar la recaptació municipal, però alhora hem d’estar atents que no tinguin efectes nocius per al desenvolupament econòmic de les empreses o emprenedors o que agreugin la situació de les famílies que es troben afectades per la crisi.

Ara més que mai s’han de buscar tipus impositius de caràcter progressiu (que més pagui qui més té) i l’equitat en la pressió fiscal als ciutadans.

El fraccionament del pagament dels tributs municipals, mitjançant un sistema “a la carta” en funció de les necessitats del contribuent també és una de les mesures que es poden posar en funcionament en aquest àmbit.

· Àmbit de gestió

En aquests moments és quan les administracions públiques han d’intentar gestionar amb major eficiència els seus serveis. Cal identificar on i com es poden reduir despeses de funcionament i de manteniment dels serveis, limitant la despesa pública als ingressos que realment es poden disposar per a finançar-la.

· Àmbit de dinamització econòmica

En aquesta línia d’actuació s’hi inclouen totes aquelles mesures que siguin factibles de ser realitzades per l’Ajuntament per a promoure la pervivència del teixit productiu (empresa, comerç, agricultura ...) del municipi.

La reducció dels terminis de pagament, la simplificació de la burocràcia administrativa, les campanyes de promoció local ... entrarien en aquest àmbit d’actuació.

· Mesures de suport a col·lectius desafavorits

S’hi poden tractar totes aquelles mesures que han d’anar dirigides a pal·liar els efectes de la crisi en col·lectius o famílies afectades.

· En general es tracta d’habilitar descomptes / deduccions / bonificacions / exempcions per a col·lectius especialment afectats, famílies nombroses, famílies monoparentals, pensionistes, aturats de llarga durada ...

Algunes entitats del municipi que treballen directament amb aquests col·lectius poden aportar informació especialment actualitzada i objectiva sobre les diferents situacions detectades i que poden escapar-se del camp de visió municipal.

Aquesta relació de possibles actuacions vol ser simplement enunciativa, doncs les definitives les hem de fer emergir a partir del debat i les aportacions que es facin en la mesa local anticrisi.

Cal ser conscients que si obrim aquest debat i el sabem conduir, els agents socials i econòmics del nostre municipi que hi puguem implicar acabaran fent aportacions molt enriquidores que acabaran per definir unes propostes d’actuació interessants.

Si aquestes són possibles i duradores dependrà de la capacitat de l’Ajuntament per a fer-ne front. Des del punt de vista econòmic ja hem apuntat que caldrà tenir ben travats els recursos que calgui utilitzar.

Des del punt de vista logístic i funcional, tot dependrà de la capacitat dels responsables municipals per a adquirir i complir els compromisos que adquireixin i de la eficiència dels serveis municipals per desenvolupar-los, per a evitar , en definitiva, que la mesa local no es converteixi en un simple instrument de debat sense que aporti cap realització pràctica i tangible.

En aquest enllaç us adjuntem la proposta de creació de la mesa local anticrisi per a presentar al ple municipal.